Ingen har väl missat den senaste innovationen inom preventivmedelsbranschen? Tänk dig att du slipper proppa din kropp full med hormoner och istället tar din temp varje morgon för att se var i din cykel du befinner dig. Jag tycker det här är en helt fantastisk innovation där kvinnan verkligen hamnar i centrum för välbefinnande och med omtanke för hennes hälsa. Ta del av storyn bakom Natural Cycles och möt entreprenören som har satt kvinnors hälsa i främsta rummet.

Elina Berglund Scherwitzl är entreprenören bakom Natural Cycles. Hon grundade företaget tillsammans med sin man år 2013. Då bodde familjen i Schweiz och när de flyttade tillbaka till Stockholm 2014 lanserades företaget i Sverige. Det är det första godkända och certifierade digitala preventivmedlet både i Europa och USA. Grundidén ligger i att kvinnor ska kunna identifiera när de är fertila genom en smart algoritm. Algoritmen analyseras i en app genom att kvinnor mäter sin kroppstemperatur dagligen och lägger in värdet i appen. Natural Cycles mission är följande:

”Att driva innovation inom kvinnors hälsa framåt med forskning och passion – genom att stärka varje kvinna med den kunskap hon behöver för att ta kontroll över sin hälsa.”

Affärsidén och produkten uppkom från eget behov när Elina och hennes man ville planera sin utökning av familjen. Hon ville ha ett naturligt preventivmedel och inte behöva tillföra kroppen hormoner. De har själva utvecklat algoritmen och senare appen. Det är ett väl utforskat område att kvinnans kroppstemperatur ändras under ägglossningen men det som saknades var en automatisk algoritm som med objektiva kriterier kunde utveckla datan för att identifiera när kvinnan var fertil eller inte. Både Elina och hennes man är fysiker och forskare och hade de kunskaper som krävdes för att skapa Natural Cycles.

”Då jag har en bakgrund i partikelfysik, där dataanalys och statistik är vad vi gör på daglig basis med enorma mängder data, kändes det väldigt spännande att gräva ner sig i den här typen av data istället för att utveckla en sådan algoritm.”

Elina Berglund Scherwitzl

Sverige var den första marknaden som konceptet testades på. Det första året var det bara Elina som arbetade heltid på Natural Cycles. Det var hon som utvecklade algoritmen, byggde upp hemsidan och skapade den första versionen av appen. Efter ett tag fick de in kapital och då kunde även hennes man säga upp sig och arbeta helhjärtat med Natural Cycles. År 2017 fick de igenom certifieringen som preventivmedel för hela Europa, något som inte hade lyckats förut.

”Vi publicerade även vår tredje kliniska studie som mätte effektiviteten som preventivmedel på mer än 22 000 kvinnor – en av de största studierna som gjorts inom sitt område.”

Studien visar att Natural Cycles är 93% effektivt vid typisk användning. Elina vill poängtera att det inte finns någon metod inom preventivmedelsbranschen som är 100% effektiv. Trots de höga siffrorna som studien visade fick Natural Cycles ett bakslag i januari 2018 då en barnmorska från Stockholm anmälde att 37 kvinnor som använt Natural Cycles föregående år blivit ofrivilligt gravida. Läkemedelsverket startade då en utredning av företaget. Något som dock inte framgår av den anmälan med de 37 kvinnorna är att det utförs cirka 40 000 aborter varje år i Sverige. Det ger ett annat perspektiv, samt vetskapen om att det inte finns någon metod som är 100% effektiv. Abortfrågan är något som Natural Cycles vill vara delaktiga i för att minska. De vill vara en del av de olika metoder som finns då alla kvinnor har olika behov av vilket preventivmedel som passar dem bäst. Elina menar att det är viktigt att läsa om effektivitet samt fördelar och nackdelar varje metod medför innan man bestämmer sig för vad som passar just en själv. Läkemedelsverkets utredning stängdes i september 2018 då inga fler graviditeter hade ägt rum vid användning av Natural Cycles.

I augusti 2018 blev Natural Cycles den första digitala produkt att bli godkänd av FDA (US Food and Drug Administration) som preventivmedel. I samband med det flyttade Elina med sin man och dottern Alba, 4 år, till USA för att etablera ett team i New York. Idag är det Elina och hennes man samt två anställda som sitter på det nyinstallerade kontoret i New York. Utöver New York är det cirka 85 medarbetare som arbetar på huvudkontoret i Stockholm. I Genéve sitter ett innovationsteam med fem partikelfysiker från CERN (The European Organization for Nuclear Research). I Genéve arbetar de med att ta fram nya algoritmer för att förbättra kvinnors hälsa. De har även ett litet team som arbetar i Berlin. Natural Cycles har med andra ord vuxit fort sedan lanseringen i augusti 2014.

Natural Cycles

 

Elina beskriver sig själv som en envis och otålig men ambitiös person. Privat är hon kärleksfull och gillar att göra tokiga saker. Hon är utbildad inom teknisk fysik och har doktorerat i partikelfysik. Redan som femåring visste hon att hon ville bli fysiker. Hon är sifferstyrd, rationell samt älskar data och forskning. Hon har egentligen aldrig drömt om att starta företag utan det var själva produktidén med Natural Cycles som fick henne att bli företagare.

”När vi kom på Natural Cycles så tänkte jag att detta är ju något som kvinnor världen över verkligen skulle behöva samt att det är en väldigt rolig produkt att utveckla.”

När Natural Cycles lanserade var Elinas dotter Alba bara tre månader. Rollen som mamma och samtidigt driva företag har fungerat bra för Elina. Det var inte lika mycket möten i början så Elina kunde planera sin arbetstid och till exempel arbeta mycket kvällar. Det var flexibelt att starta igång företaget samtidigt som Alba var så liten, men såklart en intensiv period.

”Alba är ju en del av Natural Cycles historia lite grann, då jag slutade med hormonella preventivmedel då jag visste att jag ville ha barn om något år och behövde en lösning så länge.”

Nu när företaget har vuxit så mycket blir det såklart flera möten. Familjen kommer dessutom att utökas med en lillebror till våren. Men Elina ser ljust på tiden som kommer med att kombinera både mammarollen och rollen i företaget som CTO och medgrundare.

Hennes styrkor som entreprenör är att hon aldrig ger sig samt att hon gör saker på sitt egna sätt. Det som driver henne är hennes egna samvete. Hon har alltid varit väldigt driven och vill göra bra ifrån sig och kan lätt bli besviken på sig själv om hon inte gjort sitt bästa. Hon brinner för det hon gör och för Natural Cycles vilket hon tror är en förutsättning för att orka kämpa. Som människa och entreprenör möts man av både motgångar och framgångar. För Elinas del gällande motgångar så försöker hon distrahera sig själv genom att åstadkomma det hon kan här och nu. Gällande framgångar så har hon inte upplevt det än. Hon arbetar efter att varje milstolpe hon sätter upp ska bli nådd och därefter sätter hon upp nya milstolpar. I Elinas karriär har hon styrts av sina passioner – först fysik sedan kvinnors hälsa.

”Man blir liksom inte forskare eller fysiker för karriärens skull. Däremot är det väldigt viktigt för mig att göra bra ifrån mig.”

Fördelarna med att driva företag, enligt Elina, är att det är väldigt roligt och att det blir som ens hobby. Dock är det väldigt krävande. Det går inte alltid lika lätt att ta semester eller att vara ledig på kvällar och helger samt att man måste kämpa i motgång. Att samtidigt vara mamma och dela sin tid mellan företaget och familjen kan ibland vara knepigt. Man måste åstadkomma samma resultat fast på mindre tid.

Elina är van att arbeta i en mansdominerad värld i sin tidigare roll som fysiker och forskare. Hon har inte stött på problem att driva företag som kvinna. Hon ser det inte som en nackdel för henne att vara kvinna i vare sig inom fysiken eller inom tech-världen. Det hon dock har fått insikt i är att det oftast är män som är investerare och beslutsfattare och därmed är det ofta svårare att få in kapital för både forskning och startups som har med kvinnofrågor att göra.

Elina inspireras av framgångsrika kvinnor. Hon tipsar om Sheryl Sandbergs bok ”Lean in” som handlar om att vi kvinnor måste våga satsa. Även framtidens unga kvinnor som kommer växa upp i samklang med hennes dotter inspireras hon av. Hon vill uppmana kvinnor och mammor att våga satsa på sin dröm. Hon hoppas att det kommer bli mer accepterat att även mammor ibland väljer att satsa på karriären och följa sin passion utan att hon får en stämpel som dålig mamma. Hon tror att vi kan genom exempel visa vad andra har åstadkommit och mer normalisera att mannen ibland får vara hemma.

”Vi kvinnor måste våga följa vår passion mer!”

Följ Natural Cycles och deras framgångsresa på Instagram och läs mer om deras innovativa produkt på hemsidan.