Med över 300 000 följare på Instagram kan man säga att den här kvinnan har ett driv. Du har säkert även sett henne på TV, en glad och sprallig tjej med glimten i ögat. Hon har bland annat medverkat i produktioner som Jakten på Julia, Let´s Dance, spelat huvudrollen i Elsas Värld samt en av rollerna i komedifilmen I nöd och lust. Hon är skådespelare och sångerska och har många järn i elden och gör det hon gillar för stunden. Läs Ellens story och Inspireras av hennes driv och nya verksamhet.

Ellen Bergström föddes och växte upp i Vingåker tillsammans med sin familj. Hon har alltid haft en inre drivkraft som fått henne att jaga efter mer. Det är den största anledningen till att hon idag inte arbetar i till exempel butik eller på café. Inte för att det är ett sämre yrke, men för Ellen passar det inte. Hon får inte utlopp av sin kreativitet utan blir helt utsugen på energi efter en kort stund. Det arbete som hon haft under en längre stund och som hon trivts med var när hon arbetade som lärarvikarie. Hon kände att det gav henne en mening då ungdomars hälsa är en annan drivkraft som hon har.

För att backa bandet till Ellens uppväxt så har hon alltid varit väldigt driftig. Redan som barn sålde hon hårspännen och T-shirtar tillsammans med två tjejkompisar, hon gillade att hjälpa till i olika butiker och ställa i ordning deras varor och städade i ordning på hyllorna. Jultidningar var även något som Ellen sålde i många år med framgång. Målet var att få ha en egen TV på rummet. Ellen fick tidigt lära sig att bli en problemlösare. Som 11-åring ringde hon till exempel Telia då familjens internet strulade. Hennes föräldrar har alltid uppmanat henne att lösa problem och vara påhittig. Ellen beskriver sig själv som envis och som en person som har mycket egna idéer.

”Jag blev ofta kallad jobbig, antagligen för att jag stack ut, jag hade ju någon inre bubblande energi som jag behövde få utlopp för – men visste inte hur.”¨

Ellen har alltid haft en vilja och att det ska hända saker. Hon ställer sig frågan vad hon ska göra varje dag när hon går upp. En fråga som hon alltid haft mig sig från barn och upp nu i vuxen ålder. Idag vet hon att energin som hon har inom sig ger utlopp genom att skapa och att göra skillnad. Hon behöver alltid ha ett mål framför sig. Om hon inte har ett tydligt mål så har hon svårt att finna inspiration.

”Det kan vara något så enkelt som att städa, jag måste se en bild av slutresultatet i huvudet för att kunna städa.”

Ellen har under många år varit en stor profil inom sociala medier. Hennes namn är hennes varumärke. Företag som hon samarbetade med i olika TV-jobb frågade henne om hon ville ha lön utbetalat eller få betalt via faktura, det var då hon startade sitt företag. Till en början hade hon en enskild firma, men det passade henne inte. Pengarna kom in på hennes privata konto och det var svårt att veta vilka pengar som tillhörde vad. Ellen är en impulsiv människa och när det var så enkelt att flytta pengar fram och tillbaka slutade det med en rejäl skattesmäll. Det var då hon omvandlade sin enskilda firma till ett aktiebolag med ett tillhörande företagskonto samt att hon betalade ut en lön till sig själv varje månad. Att ändra företagsform till ett aktiebolag blev räddningen för Ellen. Hon har dessutom fått mycket värdefull hjälp av sin revisor.

Ellen Bergström. Foto: Fabian Wester

 

Ellens företag är idag hennes namn. Hon är ensam anställd men har ambitionen att i framtiden ha anställda. Förutom att arbeta med sociala medier, skådespeleri och musik så har Ellen precis börjat sin resa som designer inom heminredning, Hennes företag Design by Bergström startade hon efter att ha gått en kvällskurs på Beckmans designskola. Hon har smått börjat skapa och hitta sitt formspråk. Hennes dröm är att designa egna möbler och inredning. I många år har Ellen varit själva produkten i olika TV-program och på Instagram. Men nu vill hon skapa något med sina händer och förflytta fokuset från sig själv till en produkt.

 ”Just nu så känner jag ett enormt behov i min kropp att jag vill sälja något som jag skapat, för innan har jag bara skapat för mig själv.”

Ellens tips till dig som drömmer om att starta eget företag eller att göra något annat i din karriär är att gå tillbaka till barnet i dig och fundera över vad som gör dig gladast. Ställ dig frågan när du mår som bäst och vad du brinner för. Hon tipsar även om att gå en kurs eller fråga någon du känner som arbetar med det du drömmer om, kanske kan du få gå bredvid ett tag för att se hur arbetet fungerar. Hon poängterar också att det är viktigt att ta risker för att nå sina drömmar. Hon menar att man ska se målbilden framför sig och söka sig till andra människor som har driv.

”Gör drömmen till verklighet, försök i alla fall. Ge inte upp! Det går!”

Ellen är en riktig glädjespridare och bjuder verkligen på sig själv. Om du vill inspireras mer av Ellen hittar du hennes Instagram här.