Hållbara klockor som inte bara är snygga i sin design utan som även sitter skönt på handleden är några delar som är viktiga för Mockberg. Resan började efter eget behov och blev starten för verksamheten som vuxit sig lavinartat fram genom sociala medier. Läs om framgångssagan Mockberg och kvinnan bakom idéen.

Mockberg drivs av Elvira Eriksson och hennes bror Daniel. De designar klockor och smycken till kvinnor sedan starten 2015. Allt började med att Elvira letade efter en klocka åt sig själv men insåg snabbt att utbudet var begränsat. De klockor hon hittade på marknaden var antingen för stora och klumpiga eller hade för mycket strass och diamanter. Elegans och kvinnlighet och till en rimlig prisklass var inga attribut som klockföretagen använde när de producerade fram sina klockmodeller. Där och då bestämde sig Elvira för att designa sin egna klocka och kort därefter föddes Mockberg.

”Jag hörde av mig till en vän som varit i branschen och fick hjälp med att hitta en producent, jag skickade mina ritningar till dem och efter några månader fick jag hem mina första prototyper.”

Elvira Eriksson

Elvira visade sina prototyper för sina syskon, som idag är delägare i Mockeberg, och sedan den dagen för fyra år sedan har hon tillsammans med Daniel drivit företaget. De har byggt upp företaget helt utan riskkapital eller några pengar sedan tidigare och fick bygga klocka för klocka. De gjorde allt själva från att bygga hemsida, fota produkterna, skapa annonser och packa orders. De har ett nära samarbete med sina producenter. De designar och marknadsför produkterna och säljer till distributörer, återförsäljare samt via den egna webbshopen. Redan efter ett år fanns Mockberg hos nästan 300 återförsäljare. Från början var det bara hon och Daniel men ganska snart behövde de anställa sin första medarbetare. Idag har teamet vuxit till åtta heltidsanställda som sitter på kontoret på Torsplan och de finns representerade hos 600 återförsäljare fördelat på cirka 25 länder med Kina som den största marknaden.

”Det har varit en helt fantastisk resa med upp och nergång, som för alla start-ups.”

Elvira är 25 år och uppvuxen på Tyresö utanför Stockholm. Hon är yngst i en stor familj med fyra äldre bröder. Inom familjen har de varit väldigt tävlings- och prestationsinriktade vilket fört Elvira framåt. Hon har studerat marknadsföring på både Collage i USA och Retail Management på Handelshögskolan i Stockholm. Förutom att vara en plugghäst, som Elvira själv beskriver sig som, så har hon alltid varit en sökare. Hon har funderat mycket på livet och läst mycket självhjälpsböcker som egentligen bara har gjort henne ännu mer sökande. Men hon tror också att det har hjälpt henne och att hon alltid vill framåt. Det har format henne till att aldrig tveka på att kasta sig in i något. Som person beskriver hon sig också som flummig, snabb och smart.

 

”Jag är extremt effektiv, kreativ och ibland lite slarvig. Men jag tycker jag väger upp det med hur mycket saker jag får gjort!”

Namnet Mockberg kommer från ett berg i Dalarna som heter Mockberget där man producerat smycken och klockor förr i tiden. Mockberg hedrar således svensk klock- och smyckestradition. Elvira minns att det nästan blev som ett kall för henne när hon kom på idéen med Mockberg. Hon var tvungen att genomföra idéen och något som drev henne redan då var att ett företag som Mockberg bara måste finnas på marknaden. Men egentligen hade hon aldrig drömt om att starta eget företag. Hon har aldrig gillat ordet ”karriär” och det är heller inte så viktigt för henne. Utan det som är viktigt för henne är att man gör någonting som är sant för en själv och att man inte väljer en väg eller en karriär för att imponera på någon annan. Den vägen hon har valt ger henne en frihet, möjligheter och lyckan att få förverkliga sin vision. Men hon ser också nackdelar med att driva eget företag då hon aldrig är ledig, det kan vara en stor ovisshet samt att det är ett stort ansvar. När det kommer till motgångar så lever hon efter devisen att problem egentligen inte existerar och att motgångar är en naturlig del av livet. Hon menar att alla motgångar är en lärdom som gör en starkare. Hon har även läst mycket böcker av bland andra Eckhart Tolle och Mark Manson som har hjälpt henne på vägen.

”Jag har bara ett liv och jag tänker ta vara på det.”

Elviras styrkor är att hon är effektiv. Dock kan hon vara ganska impulsiv och ha sina känslor på utsidan. I hennes roll på Mockberg är hon Creative Director och arbetar framför allt med produktutveckling, design och produktion. Hon älskar och brinner verkligen för skapande och design. Hennes framgångar inom just skapande och design finns att beskåda genom klockorna och smyckena i Mockbergs kollektioner som bärs av tusentals kvinnor över hela världen. Ordet framgång för Elvira handlar mer om sinnesro, att ha bra relationer och ett arbete där hon känner att hon gör något som hon älskar. Framgång handlar också om att inte gör avkall på hennes drömmar och mål. Att hon sätter sig själv i första rummet och att inte vara rädd för att misslyckas. Hennes drömmar och visioner med Mockberg är att det ska bli ett av Europas största klock- och smyckesmärken för kvinnor. För att de ska nå sin vision kommer de fortsätta skapa vackra och kvinnliga klockor och smycken med en skandinavisk design för den moderna kvinnan. Hon ser sig själv fortsätta utveckla Mockberg tillsammans med teamet.

”Känslan av att se Mockberg växa, eller bara av att se någon bära våra klockor eller smycken – det är en helt overklig och fantastisk känsla.”

Det som inspirerar Elvira är godhet, konst och människor med passion. När det handlar om vad hon själv vill inspirera andra med så har hon valt att vara lite anonym då hon inte ser sig som någon inspiratör generellt sätt. Men något som är viktigt för henne är att vara en god människa och hon vill gärna inspirera andra med att våga chansa att ta steget. Enligt Elvira finns det inga misslyckanden, men man måste definitivt prova annars kommer man aldrig att vinna något. Hon tror på konceptet att fortsätta dela andras historier samt att man ska fortsätta att våga vara sig själv. Hon är också helt övertygad om att vi kommer att få se fler kvinnliga entreprenörer i framtiden.

”Det finns absolut ingenting som ska behöva stoppa kvinnor från att driva bolag.”

Elvira med Mockberg på handleden

 

Får du inte nog av Elviras kreativitet och driv med Mockberg så besök deras webbshop och följ dem på Instagram.