Minimalistiskt, skandinaviskt, designat och stilrent är ord som jag förknippar med det småländska företaget VL Design. Det är genomtänkt och hållbart in i minsta lackerade yta och detalj. Företaget skapar nya produkter som de kärleksfullt arbetar fram. De arbetar även med återbruk och ger gamla möbler ett nytt liv och en längre livstid i en ny skepnad. Återbruk är så rätt i tiden och ligger mig varmt om hjärtat vilket också gör det extra roligt att få hylla och lyfta fram VL Design. Nedan följer historien bakom företaget.

VL Design drivs av paret Jennie Jehander och Richard Andersson. VL Designs verksamhet är att producera och designa möbler och inredning av både nytt och återbrukat material. De köper in gamla möbler och renoverar dem samt ger dem en ny kulör. Genom deras hantverk får möbler som sett sina bästa dagar en ny chans. Företaget startades 2015 och består av två delar, VL Design samt Växjö Lackering. Allt började egentligen med Växjö Lackering då Richard hade arbetat med lackering tidigare. I början låg därför fokus på att bygga upp Växjö Lackering men hela tiden fanns en dröm om att låta VL Design få växa fram under tiden. Växjö Lackering arbetar mot både privat- och företagskunder som lämnar in köksluckor, möbler och dörrar för omlackering. I den här delen av företaget har de en anställd men hoppas på att kunna anställa fler för att utveckla verksamheten ytterligare. När det gäller VL Design så är det full upptrappning även där. De är i full gång att lansera en ny kollektion av ljusstakar. De har redan flera återförsäljare för kollektionen ”Glow” och har under det senaste året samarbetat med många homestylister runt om i landet.

VL Designs senaste skapelse ur serien Glow.

 

”Detta är något som har varit superkul och jag hoppas att få fler samarbetspartners under kommande år.”

Jennie är en envis, nyfiken och uthållig kvinna på 32 år. Hon bor tillsammans med Richard och katten Travis i Växjö och arbetade inom förskolan innan de startade företaget. När hon och Richard väl bestämde sig för att köra igång verksamheten var det första de behövde en lokal och lyckligtvis hittade de en som passade för deras ändamål i centrala Växjö. Att driva lackering innebär bland annat stor anpassning med ventilation och dylikt så det blev ett stort projekt att omvandla lokalen. Samtidigt behövde de få in pengar för att kunna ta sig vidare så paret arbetade parallellt på sina ordinarie arbeten under en tid. Det var på kvällar och helger som de fortsatte bygga upp företaget. Jennie sade upp sig från förskolan för ungefär två år sedan och har sedan dess arbetat heltid med bolagen.

Jennie i full gång med att skapa och renovera möbler i deras lokal i centrala Växjö.

 

Det som lockade Jennie att vilja starta företag var att hon alltid har mått så bra av att få skapa med sina händer. Den drömmen och drivkraften har tagit henne dit hon är idag med företaget. Hon trivs med livet som egenföretagare då det alltid finns saker att göra. Hon tycker om att hålla i alla trådarna även om det ibland är krävande. Den största fördelen med att driva eget företag för Jennie är att hon får arbeta med det hon vill och brinner för. Att vara sin egen chef och kunna bestämma hur hon vill organisera, planera och utveckla företaget är en annan faktor som hon ser som en fördel. Det ligger visserligen ett väldigt tungt ansvar i att driva eget företag då ingen annan än en själv kan se till att få saker gjorda. Men det är ingenting som avskräcker Jennie utan hon ser det som en häftig och utmanande uppgift. Hennes roll i företaget är bred med allt ifrån arbete i produktionen, design, marknadsföring, administration och kommunikation. Hon har designat kollektionen ”Glow” som är en serie med ljusstakar i minimalistisk design. Från början gjöt hon alla ljusstakar själv, men med tiden när efterfrågan blev större från kunder och återförsäljare insåg hon att tiden inte räckte till och hon behövde producera dem på ett annat sätt. Hon tycker det har varit en spännande och rolig resa med produktutvecklingen samt att det för henne är viktigt att vara en personlig del av produktionen.

VL Designs ljusstakar i två olika storlekar.

 

”Att få lägga sin hand på varje produkt gör att det känns genuint och unikt.”

Det som driver Jennie är att få förverkliga sina drömmar. Att få ta fram en produkt som hon fått upp i sina tankar, lösa uppgiften och steg för steg nå ett slutresultat är tillfredsställande för Jennie. Hennes största styrkor är att hon är envis och ger sig inte förrän hon har nått i mål med en uppgift. Omvänt kan det ibland bli en nackdel för henne då hon kör på i lite för högt tempo. Det leder i sin tur till att hon arbetar för mycket. Hon poängterar därför vikten av att ha en bra balans mellan arbete och privatliv när man driver eget företag. Det är viktigt att avsätta tid för att vara ledig och prioritera tid för återhämtning. Som entreprenör är Jennie en person som älskar att få skapa i alla dess former. Hon har ständigt nya projekt på gång och drivs av att hela tiden ha nya saker på gång.

”Jag brinner för att få skapa, inspirera andra och att få arbeta med det jag vill.”

Att arbeta med motgångar är något som Jennie har lärt sig under tiden. Hon kan känna en uppgivenhet när något inte går som hon tänkt sig men hon försöker omvandla den negativa energin till något positivt. Motgångar tar energi men i slutändan leder det nästan alltid till att slutresultatet blir bättre. För Jennie betyder också motgångar att hon har lärt sig något på vägen och blivit en erfarenhet rikare. Det som är framgång för Jennie är att fylla sitt liv med positiv energi. Hon tycker det känns värdefullt att ha byggt upp verksamheten från grunden. För henne betyder även framgång att få arbeta med det hon brinner för och tycker är roligt. Därför betyder hennes karriär mycket för henne. Det är viktigt för henne att få utlopp för sin kreativitet samt att få utvecklas både som person och i yrkeslivet. Hon ser positivt på sin framtida karriär då hon har många visioner om hur hon vill utveckla både VL Design och Växjö Lackering. Viktigast för henne är att känna glöd för det hon gör.

Piedestaler och klot är en del av VL Designs sortiment. Finns att beställa i flera kulörer.

Det som inspirerar Jennie är att nå nya mål. För henne är det en drivkraft som tar henne framåt både som person och i yrkeslivet. Hon inspireras även av andra drivna människor som går sin egen väg och bygger upp något de drömt om. Det Jennie vill inspirera andra som drömmer om att starta eget företag är att våga ta steget. Hon menar på att livet är för kort för att inte göra det som man allra helst vill. När hon tänker på framtidens kvinnliga entreprenörer ser hon positivt på dem. Hon tycker att vi behöver fler människor som kan dela med sig av sina fantastiska förmågor. De tips och det Jennie vill förmedla till andra kvinnor som drömmer om att starta eget företag är att våga satsa på det du tror på. Hon menar också att man inte ska vara rädd för att fråga andra entreprenörer om hjälp samt vara ihärdig. Hon sticker inte under stolen med att driva eget företag kräver en stor portion med uthållighet och vilja samt att man måste vara inställd på hårt arbete. Men är man bara beredd på det så har man alla förutsättningar för att lyckas. En annan viktig del hon vill tipsa om är att ha en struktur för hur uppbyggnaden av verksamheten ska gå till samt ett tillvägagångssätt för att nå målen. Det är också viktigt att ha tålamod och var beredd på motgångar. Jennie poängterar också att man ska njuta av entreprenörsresan och fira alla små framsteg samt att det ska vara roligt med företagande och ge mer än vad det tar. Hon tror också på att lyfta fram kvinnor som driver företag och berätta om olika resor och historier för att inspirera fler kvinnor att vilja gå sin egen väg och göra sin grej.

 ”Om du har en dröm, följ den! Du kan så mycket mer än du tror!”

Jennie Jehander

 

Om du vill veta mer om Jennie och Richards företag så besök deras hemsida och följ dem på Instagram, både via VL Design och Växjö Lackering, för mer inspiration.