Småland är känt för att leverera duktiga entreprenörer. Idag vill jag presentera ytterligare en driven entreprenör som har sin produktion i Småland och driver sitt företag med stor framgång och passion. Genom Instagram hittade jag denna kvinnan som står bakom några av de snyggaste och mest innovativa möblerna jag skådat. Låt mig presentera Design Of och kvinnan bakom de tidlösa designmöblerna.

Design Of grundades 2014 av Johanna Haglund. Design Of tillverkar designmöbler i solitt stål med en rak och tidlös design. Möblerna kan användas både utomhus och inomhus och riktar sig både till privatpersoner och till offentliga miljöer. Alla produkter produceras i egen produktion i Småland med fokus på hög kvalitet och med en stilren design. Försäljningen av produkterna sker idag via egen webbshop och via utvalda återförsäljare och arkitekter.

Johanna har alltid varit intresserad av inredning och design och allt började med att hon ville formge sitt egna soffbord. Då hon är uppvuxen i en företagarfamilj som driver ett företag som producerar stålvagnar hade hon möjligheten att förverkliga sin idé med sitt soffbord. Kort därefter var det flera i Johannas omgivning som visade intresse för bordet och undrade vart hon hade köpt det. Det var då idéen till företaget föddes. Hon insåg att det fanns en efterfrågan på produkten och det gav henne inspiration till att starta företaget som från början hette Design Of My Own. Att namnet idag är Design Of är för att öppna upp möjligheten till att utveckla samarbeten med andra formgivare och arkitekter.

Johanna Haglund

”Idéen till företaget föddes för några år sedan i samband med att jag ville formge och designa mitt eget soffbord.”

Johanna arbetade tidigare i olika roller i familjeföretaget Kongamek. Senast arbetade hon som marknadschef. I början av företagsstarten arbetade hon, likt de flesta nyföretagare, med alla möjliga typer av arbetsuppgifter. Allt från administration, produktion, försäljning och marknadsföring till att driva och utveckla företaget framåt. Hon har fått mycket hjälp av sin familj med att komma igång. Att hon hade en färdig organisation och hjälp med administrationen gjorde att hon kunde fokusera på att bygga varumärke och utveckla produkterna inför försäljning. De första produkterna lanserades 2015. Inledningsvis var det mycket arbete med att utveckla ett brett och attraktivt sortiment med den tidlösa och raka designen. Men än idag är det en utmaning att bemöta efterfrågan från kunderna samt att möta marknaden med nya intressanta produkter. Samtidigt som mycket tid har lagts på produktutvecklingen har Johanna arbetat mycket med att marknadsföra produkterna och positionera varumärket på marknaden. Idag har Design Of tre anställda som arbetar operativt i företaget samt den egna produktionspersonalen i familjeföretaget i Småland. Sedan september 2018 är Design Of delägare i ett showroom på Studio B3 i Stockholm. Där ges det möjlighet för arkitekter, kunder och återförsäljare att uppleva deras produkter tillsammans med sjutton andra ledande företag inom inredningsbranschen.

”Inspirationen av att se sina egna möbler ute på marknaden kombinerat med drivet och passionen att få formge och förverkliga designen av sin egna produkter fick mig att vilja starta eget.”

Johanna bor tillsammans med sin sambo Freddie och barnen Willian 4 år och Wilton 1 år i Ronneby. Hon är 30 år och brukar beskrivas av sin omgivning som positiv, driven och kreativ som gillar att ha många bollar i luften. Hon är en idéspruta som sprider energi till sina kunder, återförsäljare och medarbetare. Det som driver henne är delaktighet, struktur och tydliga mål för att uppnå önskade resultat tillsammans med hennes medarbetare och kunder. Hon brinner för att se något utvecklas och växa fram som från början var en idé. Som entreprenör är hennes styrkor att hon alltid lever i ständig utveckling då hon har svårt att känna sig nöjd. Svagheten är en otålighet hon känner som ibland kan leda till för snabba beslut. Motgångar tror hon att de flesta företagare kan relatera till. Johanna ser dem som nyttiga lärdomar och har alltid fallit tillbaka på tron i det hon gör och litat på sin magkänsla.

”För mig handlar framgång om hårt arbete för att nå ett önskat resultat som skapar välmående både privat och karriärmässigt.”

Johannas son Willian föddes samma år som Design Of startades. Att vara mamma och samtidigt driva företag innebär såklart utmaningar. Tiden är den största boven i dramat då det är svårt att få den att räcka till. Johanna har höga ambitioner både när det gäller familjen och företaget. Hennes strategi är att hela tiden ligga steget före, ha en god planering och optimera tid och processer. Samtidigt vill hon att företaget ska utvecklas. Hennes filosofi har hela tiden varit att bygga en stark organisation med medarbetare som själva tar ansvar för sina roller och arbetsuppgifter. Hon vill att de gemensamt ska bidra till att bolaget utvecklas och växer som företag men även att medarbetarna ska växa i sina roller.

För Johanna är hennes karriär viktig både på ett personligt plan samt för att företaget ska utvecklas. Företaget är hennes liv och hon ser många fördelar med att driva eget. Bland annat att hon får arbeta med det hon älskar och kunna vara med och påverka utvecklingen av företaget och produkten i alla led. De nackdelar hon kan se är att det är en stor press och ansvar från omgivningen som kan vara tuff att hantera ibland. Men fördelarna väger upp nackdelarna och Johanna har ambitionen att fortsätta driva eget och varje dag utvecklas både i hennes yrkesroll och som person. Hon har en stark tro på bolagets utveckling som bara är i början av sin resa. Efter att ha arbetat många år med att positionera sig och ta fram ett brett sortiment av produkter har de hittat rätt. Nästa steg är bland annat att lyfta in produkterna i det offentliga rummet. Hon ser ljust på framtiden och på företagets utveckling.

”För oss har det varit viktigt att bygga ett starkt varumärke som ligger i linje med den kvaliteten och känsla vi vill förmedla med våra produkter och som attraherar rätt segment av återförsäljare och slutkunder.”

Johanna inspireras av duktiga människor som går sin egen väg och visar på att ingenting är omöjligt. Hon vill själv vara en inspirationskälla till att visa på att det går att driva företag och samtidigt kombinera det med ett fungerande familjeliv. Hon tror på att det är viktigt att vara där man ska vara i stunden. Hon sticker heller inte under stol med att det är ett hårt klimat idag oavsett bransch att både vara förälder och driva företag. Men hon tror heller inte att kvinnor kommer att begränsas att starta företag i framtiden då passionen och drivkraften är så pass stor. Hon vill förmedla att vägen inte alltid är spikrak, men om målet är klart går det att ta sig dit. Hon tipsar om att inspireras av andra som har gått sin egna väg och att man inte ska låta sig påverkas för mycket av illusionen av andra kvinnor i sociala medier.

Hon tror att det är viktigt att fortsätta lyfta fram kvinnliga entreprenörer för att inspirera andra att vilja gå samma väg. Våga tro på möjligheten att vara både en bra förälder och företagare samtidigt och hämta kraft från familjen när det blåser som starkast.

”Jag vill samtidigt passa på att lyfta alla kvinnor och mammor där ute som driver företag fyllt med utmaningar och andra förutsättningar gentemot andra företagare. Med stark tro, vilja och uthållighet är jag övertygad att det är vi som kommer ut starkast på andra sidan med ambitionen om att vara en bra företagsledare för sina medarbetare och en bra mamma för sin familj och barn.”

Följ Johanna på Instagram för att inspireras av hennes arbete med Design Of. Du hittar även hemsidan här.