Med ett vackert samspel mellan naturen och närodlade råvaror har Lindhags delikatesser vuxit fram under ett decennium. I familjeföretaget på landsbygden har ett mat- och delikatessmecka utvecklats och många diplom samt även medaljer i SM i Svenskt Mathantverk och Great Taste Award har delats ut på vägen. Det är hårt och målmedvetet arbete med en stor dos av entreprenöriell touch i sällan skådat slag. Det är ett sant nöje att få presentera den drivna kvinnan bakom framgångsföretaget Lindhags delikatesser.

Lindhags delikatesser drivs av Julia Lindhag. Sedan 2009 har Julia kokat italienska tomatsåser, marmelader, kolor, sylt och saft i det före detta skolköket i Fridhems skola i Ishult utanför Oskarshamn. Allt startade med att mamma Lisa började sälja ostar från svenska gårdsmejerier och de åkte ut på marknader och mässor. Första produkterna som kom till var marmelader på gröna och röda tomater samt plommonmarmelad. Förutom de italienska tomatsåserna, kolorna, marmeladen och sylt har sortimentet även utökats med glögg, salt och senap och sker i en småskalig produktion. Det är Julia och Lisa som driver företaget ihop och de har idag en anställd som arbetar i kokeriet. Från att ha åkt ut till landets marknader och mässor har Lindhags idag cirka 100-120 återförsäljare som säljer produkterna och hela tiden kommer det nya förfrågningar.

Julia Lindhag. Foto: Maddoc Photography AB

Men det stannar inte där. Driftiga Julia har vid sidan av Lindhags delikatesser startat igång en verksamhet hemma på gården i Mellingerum. Hösten 2015 startade hon Mellingerums bär och grönsaksodling som odlar allt ifrån jordgubbar, hallon, sparris och rabarber till självplock och säljer även till grossister. Det är även från den egna odlingen som det mesta av råvarorna till Lindhags delikatesser plockas. Närodlat in i minsta detalj och där Julia verkligen kan stå för produkterna från ax till limpa. På Mellingerums bär och grönsaksodling håller hon event i form av utomhusmatlagning, champagneprovning samt säljer plantor av jordgubbar och hallon. Framöver kommer hon även att satsa på kurser i odling och hur man får ut mest av sin trädgård och sin odling. Nytt för i år är även att hon har satsat på snittblommor. Hon satsar på giftfritt och hållbart samt att odla efter säsong.

”Jag tycker att man ska jobba med det som gör att man blir tillfredsställd.”

Sparris från den egna odlingen

Julia utstrålar lycka och positivism och är en impulsiv kvinna med mycket energi och idéer. Hon bor tillsammans med sin man Janne och dottern Viola 11 år samt bonussonen Ville 12 år. Hon är från början utbildad nagelteknolog och massör i Norge och det var även där hon startade sitt första företag. Hon hyrde in sig på salonger och när hon efter 11 år kom hem från Norge startade hon även igång sin nagelverksamhet i Sverige. Hon är uppvuxen i en företagarfamilj då pappan alltid har drivit restaurang där hon själv arbetade som ung. Steget till att själv bli entreprenör var därför kort. Hennes roll i företaget är många. Hon reser mycket och demar, hon har mycket kundkontakt gällande Lindhags men är samtidigt verksam i Mellingerum. Mellan oktober och mars är det en lugnare period med Mellingerum men i april börjar alla förberedelser med odlingen i form av gödsling, kalkning och andra förberedande aktiviteter för odlingen.

Mellingerum

”Min odling är där jag kan andas och kan hämta energi.”

I det mesta Julia gör, både i Lindhags delikatesser och i Mellingerums bär och grönsaksodling, är hon självlärd. Hon har gått några kurser och nu senast inför nyheten med snittblommor har hon gått en utbildning från USA. Som entreprenör är hon driven, duktig på att göra verklighet av sina idéer, kan ha många bollar i luften samt att hon har ett mod. Hennes svagheter är att hon ibland kastar sig ut i saker väldigt snabbt. Styrkorna är hon är duktig på att producera, sälja sina produkter, att hon är sig själv samt är rak och ärlig. Hon brinner för hennes verksamheter och när motgångarna kommer tar hon det med ro. För Julia är problem till för att lösas men hon kan ibland oroa sig och bli lite stressad.

”Lägg i lite jäklar anamma i allting, det kanske inte blir perfekt men det blir heller inte sämre.”

För Julia är hennes karriär viktig och hon förknippar det med att lyckas. Att företagen växer och rullar på, att kunna sprida kännedom om företagen och generera in pengar är framgång för henne. Just delen med att företagen ska generera pengar är något som Julia även ser som en nackdel med att driva eget företag – att man hela tiden måste driva in pengar för att kunna ta ut en lön. Som egenföretagare är det också en nackdel att man sitter på alla stolar. Men fördelarna är att man kan bestämma vad, hur och när hon ska arbeta. Hon kan omdirigera arbetsuppgifter och kan bestämma när hon ska vara ledig och när hon ska avsluta dagen. Att samtidigt vara mamma och driva eget företag är inget som Julia ser som en nackdel. Hon försöker vara en mer närvarande mamma under lugnare perioder.

 ”Barnen har varit med i företagen sedan de var små.”

Barnen har alltid varit med Julia i både Lindhags delikatesser och bland odlingarna i Mellingerum. Foto: Maddoc Photograhpy AB

Framtidsvisionerna med Lindhags delikatesser är att få nya butiker och återförsäljare samt att kunna anställa mer personal och utöka sortimentet. De har nyligen även öppnat upp en webbshop. Gällande Mellingerum vill hon utöka kursutbudet och har en vision om att öppna upp en webbshop som ska sälja frön och knölar.

I kokeriet. Foto: Maddoc Photography AB

Lindhags Pomarola – den italienska tomatsåsen. Foto: Ida Lindhag

Det som inspirerar Julia är kurser och resor. Hon vill alltid ha något att se fram emot. En person som också har gett henne mycket inspiration är mamma Lisa. De tips som Julia vill ge dig är att våga satsa och att man inte ska vara rädd för att göra massa misstag. Hon tror också att man ska försöka hitta det man är duktig på och fokusera på det och istället låta andra göra de delar av företagandet som man är mindre bra på.

 

”Livet är inte en dans på rosor utan det är bra att möta lite motstånd ibland.”

Julia Lindhag. Foto: Ida Lindhag

 

För att se hela produktutbudet på Lindhags delikatesser, besök deras hemsida. Följ även Julia och inspireras av hennes arbete på Instagram, både Lindhags och Mellingerum.