Gillar du pyssel och kreativa idéer? Så här i juletid brukar de flesta ta fram sin kreativa sida och knåpa ihop ett och annat julpyssel. Pyssel och att skapa något från en idé till ett färdigt föremål är något jag själv tycker är väldigt rogivande. Det får ens kreativitet att flöda under en liten stund i vardagen. Kvinnan som idag presenteras har tagit pysslandet till skyhöga höjder. Hon pysslar och designar inte bara inför julen utan håller igång under årets alla månader. Mäkta imponerade. Läs och inspireras av storyn kring företaget Kreativa Karin och kvinnan bakom det.

På Hisingen i Göteborg bor Karin Andersson som driver företaget Kreativa Karin. Företaget startades 2014 och bedriver sin verksamhet genom att bland annat hålla i workshops samt alla möjliga uppdrag när det gäller kreativitet, design och skapande. Karin har dessutom skrivit tre barnböcker med temat pyssel. Hon har även medverkat i flera TV-produktioner som Bingolotto, Nyhetsmorgon, Superskaparna samt att hon var en av skaparna till programmet Pyssellördag i SVT/Barnkanalen där hon även var redaktör och scenograf. Utöver detta gör hon även tidningsreportage och samarbetar på uppdrag mot företag och skapar innehåll till deras sociala medier. Även design och
produktutveckling är arbetsuppgifter som går under Kreativa Karin.

”Allt jag gör genomsyras av min största passion i livet, pyssel!”

Instagram har varit en del av Karins framgångssaga. Genom att dela bilder på hennes skapelser växte kontot och hennes personliga varumärke. Hon gjorde det hon älskade och jobben började trilla in. Genom det stora intresset för pyssel och skapande blev nischen naturlig. Målet är att inspirera både stora och små kreatörer till att våga testa olika material och tekniker.

Karin med dottern Lena

Karin arbetade tidigare inom hotell och restaurang. Hon har studerat till visual merchandiser på Handelsakademin i Göteborg. När hon startade Kreativa Karin började hon med en enskild firma men redan efter sex månader kunde hon säga upp sig från sitt arbete som inredare på IKEA för att uppdragen blev så många. Efter tre år omvandlade hon företaget till ett aktiebolag. Hon är ensam anställd i företaget men får mycket hjälp av sin familj som består av man, dottern Lena 8 år och sina föräldrar som bor kvar i hemstaden Stockholm. Karin tycker det fungerar alldeles utmärkt att driva företag och samtidigt vara mamma. Hon kan sluta tidigt de flesta dagar och även om hon reser en del på lov och helger har hon ibland med sig familjen. Hon kan även välja att ta ledigt mitt i veckan om hon känner för det. Hon tycker det blev vändpunkten i livet att bli mamma och insåg att livet är för kort för att inte följa sin passion. Dock kan det vara tufft ibland då hon känner sig som en dubbel projektledare, både hemma och på jobbet.

Det som fick Karin att vilja starta företag var att kunna göra sin grej fullt ut. Hon ville ha sitt egna kreativa uttryck samt planera och kunna sköta allt själv. Att kunna bestämma över sin egen tid var även en faktor som spelade in. Fördelarna med att driva eget företag som Karin uppskattar är att återkomma till sin arbetsplats varje dag och den ser ut som den gjorde dagen innan. Hon uppskattar att kunna planera och lägga upp sina arbetsdagar själv. Hon väljer vilka hon vill samarbeta och driva projekt ihop med. Dessutom har hon växt på många olika plan, inte minst har hon fått ett bättre självförtroende. De delar som är mindre roliga med företagande är att hon ständigt tänker på jobbet. Karin letar inspiration på mobilen, tar bilder på semestern samt svarar på mail dygnet runt – vilket tyvärr kan vara stressande i vissa situationer. Men trots allt skulle Karin idag inte kunna tänka sig att gå tillbaka till ett ”vanligt” jobb utan hon älskar verkligen att driva sitt eget företag.

Karin Andersson Fotograf: Katja Ragnstam

Som entreprenör är Karin nyfiken, driven, passionerad och strukturerad. Hon gillar att testa nya saker och har höga krav och mål på sig själv. Oftast når hon sina mål som hon sätter upp och får göra det hon drömmer om. Vägen dit ser hon som en tävling, det driver henne. Andra faktorer som driver henne är att var bäst på pyssel, att vara i toppen inom hennes nisch. Hon drivs även av att sprida glädje till andra människor. Sin följarskara på Instagram ser hon som sina kunder som hon vill lära känna och göra dem nöjda. Hon vill ge sina följare det där lilla extra.

Karins styrkor som entreprenör är att hon aldrig ger sig. Hon beskriver sig själv som professionell samt att hon tar snabba beslut. De svagheter hon kan se är att hon har svårt att be om hjälp samt att hon gillar att jobba ensam. Ambitionen ligger således inte i att ha flera anställda, utan hon driver sitt företag genom att jobba i flera olika projekt som hon brinner för. Att inspirera andra till att bli mer kreativa är även en del av entreprenörskapet som hon brinner för. När det kommer till motgångar inom företagandet så blir hon först nedslagen men lever efter ordspråket att allt sker av en anledning. Hon menar att om en dörr stänger sig brukar oftast en ny bättre öppna sig.

”Framgång är att vara lycklig i det man gör, aldrig stå still och bli uttråkad utan utmanas med nya och större saker.”

I sitt arbete kommer Karin nästan uteslutande i kontakt med andra kvinnor. Med de olika samarbeten hon arbetar i träffar hon kvinnor från marknadsavdelningar, inom design, produktutveckling, bibliotek och förlag. Hon har alltid känt sig väldigt uppskattad och snabbt kunnat skapa sig en relation. Hon har aldrig stött på problem med sin verksamhet. Dock märker hon skillnad mellan män och kvinnor, där män oftare relaterar till siffror än till hennes kreativa verksamhet. Gällande Karins framtida karriär så kör hon på så länge uppdragen rullar in. Hon har ett brett spektrum som hon vill prova på inom skapande och att designa och har många drömmar kvar även om många redan har uppnåtts. Hon har många drömmar och samarbeten hon vill göra. Med Kreativa Karin har hon visioner och framtidsplaner om att skapa en tapetkollektion, matchande kläder för både kvinnor och barn. Hon vill även designa barnmöbler och fortsätta utvecklas som kreatör på alla håll.

”Karriär är att få bygga upp något eget som till punkt och pricka är mina val och min vision.”

Det som inspirerar Karin är färg, mönster och lekfulla detaljer. Det hon vill sända ut till andra kvinnor och till sina följare på Instagram är att inspirera till att skapa och låta alla känna att de kan. Gällande framtidens kommande kvinnliga entreprenörer tror Karin att fler kommer våga att följa sin passion. Hon tror att fler kommer vilja följa sina drömmar.  Hon vill förmedla att det aldrig är försent att skapa sitt drömjobb.

”Jag fyllde 40 år i år och hoppas kunna jobba kreativt resten av mitt liv, det är mitt kall!”

Avslutningsvis vill Karin tipsa dig som funderar på att starta eget företag att ta hjälp med de saker som känns svåra eller tråkiga. Lägg hellre tiden på det man är bra på. Fokusera på det som känns spännande och roligt. Om man gör det man älskar är man oftast riktigt bra på det. För att fortsätta inspireras av denna fantastiska kvinna – följ henne på Instagram.

Kreativa Karin