Till Vera kommer man för konsultation. Om man känner sig rädd, ensam eller då man förr eller senare börjar sakna något eller någon från andra sidan. Vera har en egen ö. Där bor endast hon och hennes blommor. Hon bor på kunskapens ö och besitter kännedom om alla som bor i Landet i luften”.

Det här är citerat direkt från Mrs Mighettos figur Miss Vera. Visst är det vackert, sagolikt, förtrollande och mystiskt på samma gång? Orden är så signifikativa och för att inte tala om motiven och figurerna som är unika för varje kollektion. I vårt hem har mina döttrar flera olika motiv från Mrs Mighetto och vi bara älskar dem där de hänger på väggen. Och jag vet att de populära printen från Mrs Mighetto finns i oändligt många fler hem och förgyller barnrummen. Det här är storyn bakom framgångsföretaget Mrs Mighetto.

Mrs Mighetto drivs av grundarna Malin Mighetto och Anna Sylvan. De bor båda två i Stockholm med sina män och två barn vardera. Mrs Mighetto startades för fyra år sedan med utgångspunkten att göra barnrumsinredning lite annorlunda, mer levande och med en större variation. Alla deras figurer har personliga namn och egenskaper eller krafter precis som i beskrivningen ovan av Miss Vera. De gillade idén om att alla deras figurer endast skulle finnas i limited edition samt att de ska kunna appliceras på många olika produkter, även om postern är deras största produktgrupp. Från början startades inte Mrs Mighetto med en hög ambition utan det var förälskelsen i att inte kunna låta bli som drev Malin och Anna.

Anna Sylvan och Malin Mighetto. Foto: Anna Jansson

Affärsidéen kom genom Malin och Annas drivkraft för att skapa en produkt. Från början var det mer som ett test där de adderade in erfarenhet av ekonomi, marknadsföring och produktion för att kunna bygga basen i företaget med en hållbar produkt. De första två åren dubbelarbetade både Malin och Anna på sina vanliga arbeten, så Mrs Mighetto sköttes bara på kvällar och helger. Vilket såklart ledde till många långa arbetsdagar och att otillräckligheten blev ett faktum. Sedan två år tillbaka arbetar de båda två heltid med Mrs Mighetto. Precis som vid starten är det fortfarande bara Malin och Anna som är anställda. De gillar idéen om att växa genom att anlita istället för att anställa. Den strategin och visionen har varit med sedan starten. Istället arbetar de med olika samarbetspartners i form av logistik, ekonomi, fotografer och stylister. Men från början arbetade de väldigt analogt och packade till exempel alla beställningar själva till att idag ha ett lager som sköter den biten.

Uppdelningen i företaget ser olika ut. Malin är illustratören i företaget, kreatören som också har ett skarpt affärssinne. Innan Mrs Mighetto startades arbetade hon som printdesigner och illustratör på H&M. Hon har studerat en illustratörsutbildning på Mälarhöjdens Högskola. Anna är marknadsekonom som studerat på IHM business school. Hon har ett stort behov av att få utlopp för sin kreativitet. Tidigare arbetade hon som VD på ett inrednings- och designföretag inom retail. Båda två älskade sina tidigare arbeten men att dubbeljobba var ingen långsiktig lösning.

”Vi kunde inte avsluta Mrs Mighetto. Det var vår bebis som började bli stor.”

Eftersom det bara är Malin och Anna som driver företaget blir det en tjusning i att hugga tag i olika arbetsuppgifter. Ibland jagar de DHL-paket och ibland agerar de fotografer. Både Malin och Anna tar ofta beslut på magkänslan. De beskriver sig själva som snabbfotade och har lätt att ändra riktning. Till exempel har de precis lanserat sin första bok och ser fram emot att få möjligheten att få göra fler böcker. Andra visioner, framtidsplaner och drömmar som de har är att etablera sig på flera marknader.

”Vi drömmer om att utveckla konceptet och att kunna produktutveckla.”

Malin har barnen Märta och Olle. Anna har barnen Ester och Harry. Alla barnen var mellan åldrarna 3-7 år när Mrs Mighetto startades. Att vara mamma och samtidigt driva ett företag menar de att det antagligen inte skiljer sig så mycket från att vara anställd. De har båda två alltid jobbat mycket och nu när de är egna företagare menar de att det är enklare att styra sina arbetstider. Det ger dem möjlighet att styra tiderna efter barnens behov. De försöker att logga ur från jobbet och inte ha telefonen uppkopplad hela tiden, även om de tror att de kan bli ännu bättre på det. Givetvis kommer det stunder då de hellre vill gå på barnens fotbollsmatch istället för att åka iväg på tjänsteresa eller de gånger de måste arbeta över då de egentligen vill komma hem och nattningen. Men de ser mest fördelar med att driva eget. För Malin och Anna betyder eget företag att äga sin tid. Att äga sitt beslut och att ha frihet i vardagen. Begrepp som att ”göra karriär” är inte längre lika viktigt då de känner en stark kraft som för dem samman med Mrs Mighetto. De har starka band till företaget och kan inte tänka sig att det inte skulle finnas längre.

Foto: Anna Jansson

De främsta fördelarna med att driva eget företag är att de kan planera sin tid, att snabbt kunna ta beslut och verkställa samt att det inte finns några begränsningar. Deras styrkor är att de inte överanalyserar utan istället går direkt på genomförandet.  Nackdelarna är få men för att nämna några är det att de vill springa snabbare när det går bra och bara krypa under en sten när det går för långsamt. Just den här delen när det går för fort är den del som Malin och Anna ser som en svaghet. De vet att de ibland behöver arbeta längre och mer innan de släpper taget och springer vidare.  Att arbeta med motgångar är inte deras styrka. De försöker ta till sig och lära sig av felen och försöka tänka att alla råkar ut för dem, även om de inte gillar det här med motgångar. Det som dock ger dem energi och kärlek är den där klappen från butiker och kunder. Den är extremt viktig för dem och gör det lättsamt att driva företaget vidare. Och det är just att få göra de här projekten som de drömmer om som de definierar som framgång. Det är vid lansering av nya produkter, vid nya samarbeten eller att få arbeta med människor som de beundrar samt att kunna ta ut en lön att leva på som är framgång för dem.

Som entreprenörer är Malin och Anna envisa, beslutsfattande och effektiva. De har många idéer och är känslostyrda i sina beslut. De brinner för smarta idéer, tillika affärsmodeller och koncept. Innovationer och nya uppslag är andra delar av entreprenörskapet som de inspireras av. Malin och Anna har under de senaste åren fått möjlighet att träffa många entreprenörer, både manliga och kvinnliga. Just i deras bransch är det många duktiga och drivna kvinnor som har imponerat, de tycker det är väldigt kul att se vad andra lyckas åstadkomma. När de tänker på sin framtid som företagare och entreprenörer så arbetar de med kortsiktiga planer och enskilda projektmål.

Inspiration är något som vi alla eftersöker. Det som inspirerar Malin och Anna är film, böcker, musik, offentliga miljöer, naturen, mode och andra duktiga människor. De vill sända ut till andra kvinnor och mammor att ingen är perfekt. När de talar inför grupper vill de alltid vara transparenta med sina känslor och hur de har uppnått mål samt hur de agerar i olika situationer.

”Vi tror väldigt mycket på att samarbeta och dela med sig. Man får så mycket tillbaka av det.”

Gällande framtidens kommande kvinnor och mammor som vill starta eget företag tror de att vi kommer att se mer av dem. Både av kommande generationer men även av Malin och Annas generation. De tror att fler vill vara med och påverka och lämna avtryck. Malin och Anna vill tipsa dig som funderar på att starta företag att ha en bra, fungerande affärsmodell. Testa modellen och sedan bara köra. De menar att man bara ångrar det man aldrig provade. De tipsar även om att börja med verksamheten i en liten skala i kombination med att till exempel ha ett annat arbete vid sidan av. Ett bra sätt för att slippa hamna i en ekonomisk stressad situation med avkastningskrav från dag ett. Då tvingas man ofta fatta beslut som inte alltid är långsiktigt bra.

En annan inspirerande framgångsfaktor som Malin och Anna vill lyfta fram är att fortsätta lyfta fram andra varumärken och berätta om dem. Lyfta fram grundarna och människorna bakom företagen. Genom seminarier och workshops och andra branschöverskridande nätverk har de fått mycket inspiration och stöttning.

För att ta del av mer härliga bilder och inspireras av Malin och Annas verk – besök deras hemsida och Instagram.

 

Foto: Anna Jansson