Som förälder vill man ge sina barn den bästa möjliga start i livet. Både när det gäller tid, närvaro, kärlek och saker. I vårt samhälle överöser vi både våra barn och oss själva med prylar i överflöd vilket såklart påverkar jordens resurser. Det är något som Minifabriken vill ändra på. De arbetar efter melodin ”chose well – buy less” och vill se fler leksaker som kan gå i generationer. Det här tankesättet önskar jag att fler företag tar fasta på och verkligen försöker tänka på hållbarhet i de produkter som förmedlas. Inspireras av Minifabriken och kvinnorna bakom företaget.

Minifabriken drivs av kusinerna Mina och Natalie Levinsson. De bor båda två i Stockholm med sina familjer och har barn mellan 1-8 år. Minifabriken är en webbshop som säljer barninredning och leksaker av bra kvalitet. De sätter ett stort värde på bra produkter som både är ekologiska och hållbara så de kan få leva vidare i flera generationer. Några av de varumärken som de säljer via sin webbshop är Blomingville, Cam Cam, Filibbaba, Liewood, Mrs Mighetto, Oyoy och Plantoys.

En gemensam dröm var det som blev startskottet för Minifabriken. Både Mina och Natalie hade länge drömt om att driva eget företag. Efter att ha gått igenom gemensamma intressen samt hur de ville ha sitt drömjobb så kände de att det var tvungna att prova att följa sin dröm. Det är utifrån eget behov som Minifabriken har vuxit fram. De kände att det in fanns det utbudet inom deras segment och ville därför ta in snygga och stilrena möbler och leksaker som inte är slit och släng. Minifabriken har nu funnits i snart ett år och än så länge arbetar både Mina och Natalie kvar i sina fasta anställningar som ekonomer och driver företaget vid sidan av. Kunskaperna inom ekonomi har hjälpt dem att starta företaget då de har inblick i hur man gör. Det viktigaste var att hitta ett passande namn till företaget och se till att domän fanns ledigt. Vid företagsstarten vände de dig även till Bolagsverket, Skatteverket och Verksamt för att få hjälp. Än så länge är det bara Mina och Natalie som arbetar i företaget men de hoppas att kunna anställa i framtiden.

”Våra visioner är såklart att fortsätta växa och kunna leverera fina och kvalitativa produkter till fler barnfamiljer.”

Mina är 30 år och mamma till Lea och Frank. Hon tillbringar gärna sin tid åt familjen, vänner, virkning, lyssna på poddar och titta på dokumentärer. Natalie är 33 år och mamma till Joeline och Meja och hon älskar att tillbringa sin tid i stallet. Att vara bland hästar får henne att vara i nuet. Hon hoppas på att kunna flytta närmare naturen till ett hus i framtiden och driva Minifabriken därifrån. De beskriver sig själva som påhittiga, drivna, ordningsamma, idérika och lyhörda. Både Mina och Natalie har ett brinnande intresse för inredning. Av naturliga skäl när de båda blev mammor så kom även intresset för barninredning. Det var när Natalie fick en utmattningsdepression i januari 2017 som de började nysta i att starta företag. Natalie behövde lägga om sitt liv och göra saker hon mådde bra av och eftersom båda två varit intresserade av att starta företag en längre tid så gjorde de slag i saken när Mina var föräldraledig med Frank. Mina och Natalie har delat ansvar i Minifabriken med allt ifrån bokföring, varuinköp till sociala medier. Att de båda är föräldrar ser de inte som något hinder för att driva företag. Snarare tvärtom. Frank har till exempel hängt med på de flesta möten sedan Minifabriken startades och det har fungerat bra. De tycker det är så kul att arbeta med Minifabriken så det känns inte alltid som ett jobb. Det blir visserligen lite mer jobb än som anställd men de kan välja att sprida ut det mer under dagen för att få det att fungera med familjelivet.

Mina med barnen Frank och Lea

 

Natalie med barnen Joeline och Meja

”Som mamma är du oftast otroligt kreativ och kan göra många saker samtidigt. Och barnen får mer än gärna vara med.”

Det som driver Mina och Natalie är att de får göra det de är lyckliga av. De drivs av att se hur företaget växer samt känslan av att vara fri och bestämma hur de vill driva sitt företag. De drivs även av att se andra kvinnliga entreprenörer lyckas. Deras styrkor är att de är drivna och vill väldigt mycket. Ibland kan det bli för mycket och på så sätt omvandlas till något negativt. Men de ser att de båda kompletterar varandra väldigt bra. Där Mina är svagare är Natalie starkare och tvärtom. Gällande motgångar så menar de att det inte alltid behöver vara negativt. De ser det mer som en lärdom och går vidare. Framgång är att kunna göra roliga saker i livet som de blir lyckliga av. De har insett att det viktigaste är att få jobba med något de tycker är kul. Med det sagt är karriären fortfarande viktig men innebörden har ändrat betydelse. De värdesätter tid och eftersom arbetstimmarna är många är det viktigt att göra roliga saker. Just att kunna planera sin tid och ha möjligheten att arbeta mycket ena dagen för att kunna hämta barnen tidigare en annan dag är något som de värdesätter. Dock blir arbetstimmarna mer utspridda över veckans alla dagar och tidpunkter men de vidhåller att de inte är svårare att driva företag än att vara anställd bara för att man är förälder. Både Mina och Natalies barn tycker att det är roligt att följa med dem till jobbet eftersom det är inriktat på barnsaker. De nackdelarna som Mina och Natalie ser är att jobbet alltid följer med dem. Att de som företagare lever med sitt företag dygnet runt. Det blir oftast lättillgängligt att arbeta fler timmar än om de arbetade mellan vanliga kontorstider. Men de är måna om att Minifabriken ska växa och ser ljust på sin framtid. De vill sprida hållbara barnartiklar och samtidigt lyfta designers.

Det Mina och Natalie inspireras av är andra drivna kvinnor och de tror och hoppas att fler kvinnor och mammor tar mer plats i samhället och som entreprenörer. De ser ljust på framtiden. De tips de vill ge dig som funderar på att starta eget företag är att våga, ha tålamod och att tänka på målbilden. De tror det är viktigt att synas mer och att våga ta plats samt att lyfta varandra.

 ”Allt är möjligt, tro på dig själv även vad andra säger till dig. Gå din egen väg.”

Om du vill inspireras mer av Mina och Natalies arbete med Minifabriken hittar ni deras webbshop här och följ dem även på Instagram.